‘Medische microbiologie’? Wat is dat?

Is bij  u weleens blaasontsteking gediagnosticeerd? Of een oorontsteking of misschien longontsteking? 

Dan heeft u zonder het te weten kennisgemaakt met het werkgebied van de medisch microbiologisch analist. De medische microbiologie is die tak van biologie die zich bezighoudt met het opsporen, diagnosticeren en behandelen van infectieziekten. Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen zoals bacteriën, schimmels, parasieten en virussen. In plat Nederlands betekent dit dat wij bijvoorbeeld uw plas onderzoeken (op kweek zetten), beoordelen welk beestje er groeit en bepalen door welk antibioticum dat beestje doodgaat en u naar verwachting dus beter wordt. 

Griep

Eén van de bekendste infectieziekten van de laatste eeuw is wel ‘de Griep’ geweest, met pandemieën in 1918 (de Spaanse Griep), 1957 (de Aziatische Griep) en 1968 (de Hongkong Griep). De angst van vele virologen en medisch microbiologen was dat er binnen afzienbare tijd wéér een pandemie door griep zou ontstaan. Jaarlijks was het Influenzavirus de oorzaak van diverse epidemieën, overlijdens en veel extra werk in de medisch microbiologische laboratoria. Een pandemie hebben we gekregen, het was in 2019 een mooi kerstcadeau. De oorzaak is echter geen Influenzavirus, zoals de meeste mensen inmiddels wel weten en accepteren. 

Een nieuwe pandemie

Plotseling was daar een nieuw virus: het SARS-Cov-2, in de volksmond ‘Corona’ genoemd, of ‘Covid-19’. In het begin leek het nog mee te vallen, maar binnen de kortste keren hadden we te maken met een pandemie die haar weerga niet kent. De wereld is klein geworden; binnen 24 uur ben je aan de andere kant…. en het virus dat je ongemerkt meedraagt dus ook. Het virus is besmettelijk via de luchtwegen en is in potentie dodelijk, maar doodt niet te snel, wat een ideale eigenschap is voor een virus omdat het zich daardoor snel verspreiden kan.

Achter elke test staat een analist

Toen Corona nét voet op Nederlandse bodem had gezet was het nog spannend om de tests in te zetten en ook nog leuk om een positief resultaat te zien. Razendsnel echter kwamen de aanvragen met enórme aantallen het lab op, waardoor de werkdruk fors opliep. In die tijd kwam ik net vanuit mijn kankertraject weer de werkvloer op, waar ik trachtte mijn collega’s te ondersteunen, hoe miniem ook. Meermaals werden grote boodschappentassen afgeleverd met coronastokjes, tot we geen stok meer konden zien en we zelfs Corona droomden. Alles stond in het teken van Corona, zelfs als we thuis kwamen ging het op tv of in gesprekken met anderen over het virus: Lockdowns door Corona, kinderen thuis door Corona, nachtdiensten door Corona, familie werkloos door Corona. De normale zorg werd afgeschaald; hierdoor kregen we iets meer lucht doordat de ‘normale’ kweken in getallen afnamen. Elke keer waren er weer mensen die het bestaan van het virus ontkenden. Elke keer weer waren er mensen die het nodig vonden om de regels aan hun laars te lappen. Elke keer weer liepen de besmettingscijfers op, iedere keer weer moesten we ons aanpassen om de gevraagde Coronazorg te kunnen leveren.

De eenzame analist

Vierde golf

Hebben we als land dan niets geleerd? Een vierde golf, we zitten er middenin. Deze keer is de normale zorg niet afgeschaald. De medische microbiologie heeft de handen vol. De analist die uw uitslag binnen de kortst mogelijke tijd aflevert, die analist staat met het zweet op de rug uw ingezonden materiaal af te werken. Die analist krijgt extra diensten te verstouwen, diensten die vroeger beginnen en later eindigen, de belasting is hoog. De analisten krijgen niet extra betaald. Met lede ogen zien we aan hoe mensen Corona op internet bestellen en zich doelbewust (laten) besmetten om zo tóch een QRcode te ontvangen, in plaats van een vaccin te nemen. Achter elke uitslag die om tien uur ‘s avonds wordt gegenereerd, staat een analist die nog niet naar huis kan. Achter elke uitslag staat een analist die al vroeg in de ochtend op het lab aan het werk is. Dat wordt niet beseft. Ook niet door het kabinet.

Hulde aan de analist

Natuurlijk, het is ons werk. Natuurlijk zijn we ook trots dat wij een belangrijke bijdrage hebben geleverd en nog leveren in de diagnostiek en bestrijding van het nieuwe virus. Maar toch mag het worden gezegd: deze tijd was een grote uitdaging en een aanslag op onze flexibiliteit. Op het lab waar ik werk zagen we bij ons allemaal witte snoetjes en dikke, donkere wallen ontstaan. Voor al mijn collega-analisten: Wat een klus was het. Wat een klus is het. Keihard hebben we gewerkt. Keihard werken we nog. Daar mogen we trots op zijn! Kanjers!

Vier op 15 april ‘De dag van de Analist’!

#dagvandeanalist #covid #pandemie #deeenzameanalist

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: